Віктор Баранський: нові тарифи схожі на грабіж населення

Напередодні нового року українці замислюються про те, як організувати святкове дозвілля, купити дітям подарунки і увійти в новий 365-денний цикл без боргів. На тлі глибокої економічної кризи, відсутності стабільності та стрімкого зубожіння більшості населення, це завдання виглядає не таким легким.

Війна на сході країни стала одним з основних виправдань ситуації що склалася. Однак, вивчення громадської думки демонструє стрімко зростаюче невдоволення в суспільстві політикою, що проводиться владою. Саме це, на думку багатьох і стало причиною, що призвела країну до глибокої кризи.
Безпрецедентна корумпованість влади, непомірні тарифи, високе безробіття та низькі зарплати призвели до наростаючого в суспільстві роздратування. Спроби відвернути увагу людей від їх тяжкого становища різного роду політичними скандалами все менш дієві. Тотальний непрофесіоналізм в державних структурах, втрата здатності захищати інтереси громадян стали занадто очевидними.

Проблема тарифів зачепила всі регіони країни. Хвиля протестів прокотилася в Дніпрі, Полтаві, Сумах та інших містах.

Віктор Баранський

Віктор Баранський

Спеціаліст з галузі комунальної теплоенергетики, директор Інституту промислової екології Олександр Сігал вважає, що «зростання цін на комунальні послуги має супроводжуватися якимись поліпшеннями. Людина, коли платить більше, хоче отримати щось краще, щось додаткове. На жаль, система теплопостачання в Україні тільки розвалюється, розпадається і погіршується. Фактично ми сьогодні прийшли до того, що продаємо значно погіршені послуги за великі гроші … ».

Віктор Баранський про підвищення тарифів на комунальні послуги.

Коментуючи підвищення тарифів на комунальні послуги, депутат Одеської обласної ради (ПП «Опозиційний блок») Віктор Баранський заявив, що влада в черговий раз пішла на поводу у олігархів, які володіють більшістю підприємств з надання комунальних послуг: «Вони будуть отримувати колосальний надприбуток, знову за рахунок населення. В умовах, коли тарифи на газ зросли майже в 9 разів, гарячу воду — в 3,5 рази, опалення в 6 разів, електроенергію — майже в 3 рази, а пенсії лише на 19%, інакше як грабунком населення це не назвеш».

Читайте також — Віктор Баранський: в Україні треба активно пропагувати сімейні цінності

Мер міста Миргород Сергій Соломаха акцентує на тому, що проблема закладається в високих тарифах на тепло, яке зубожіле населення не в змозі оплатити. «Тарифи повинні бути посильними для людей, а якщо вони непосильні, їх треба дотувати. Але субсидії — це не панацея, їх треба використовувати тільки в перехідний період. Якщо вони будуть діяти постійно, то ми втратимо на наступному кроці — енергозбереженні», — зазначив мер Миргорода.

Критична ситуація склалася в місті Кривий Ріг. Заступник мера з ЖКГ Олександр Катриченко зазначив: «Рівень проплат населення за тепло сьогодні становить близько 70%. Тобто борги ростуть. Ситуація ця була прогнозована експертами — уряд різко підвищив тарифи і людям просто нічим платити ».

Для більшої наочності, варто звернути увагу на дані Державної служби статистики. За її даними заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг наприклад у жовтні 2016 року збільшилася на 4,2 млрд гривень у порівнянні з вереснем і склала 16,73 млрд гривень. З цієї суми понад 6 млрд гривень становить заборгованість за опалення і гаряче водопостачання.

В жовтні українці сплатили за житлокомпослуги 3,65 млрд гривень, що склало лише 56,9% від нарахованої за цей місяць суми.

Найвищий рівень оплати в жовтні було зафіксовано у Волинській (152,9% з урахуванням погашення боргів попередніх періодів), Вінницькій (106,9%) та Миколаївській (101,6%) областях, а найнижчий — в Івано-Франківській (25 , 2%), Херсонській (27,2%) та Сумській (30,4%) областях.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

[email protected]