СБУ перевіряє як «Енергоатом» переплатив фавориту 130 мільйонів за устаткування вартістю 22 мільйона

СБУ підозрює службових осіб ПАТ «НВП «Радій» та ДП «НАЕК «Енергоатом» у зловживанні службовим становищем, що могло призвести до заволодіння державних коштів в розмірі 131,73 млн грн. Про це свідчить ухвала Ленінського районного суду м. Кропивницький від 28 листопада.

За даними слідств, у 2014 році «Енергоатом» замовив «НВП «Радій» обладнання ПТК СНЕ ТВ (програмно-технічний комплекс системи нормальної експлуатації турбінного відділення) для ВП «Южно-Українська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» за 159,84 млн грн. У червні 2015 року це обладнання було передане «Южно-Українській АЕС».

Втім, як встановило слідство, обладнання коштує 22,47 млн грн., а «НВП «Радій» придбав його за 154,20 млн грн. через ланцюг перепродаж, в якому були задіяні підприємство з назвою «Договір про спільну діяльність від 15.02.2001 №б/н уповноважена особа ПАТ «НВП «Радій», ТОВ «Зерновик» та інші фірми.

На думку слідства, переплата склала 131,73 млн грн., а придбане «Енергоатомом обладнання в 7 разів перевищує його реальну вартість.

Кримінальне провадження № 22016120000000019 від 15.07.2016 розслідують слідчі в ОВС слідчого відділу управління СБУ в Кіровоградській області. Вони звернулися до суду з клопотанням надати доступ до документів щодо обладнання ПТК СНЕ ТВ, які перебувають у приміщенні «НВП «Радій».

Раніше суд надавав дозвіл на проведення позапланової ревізії діяльності ДП «НАЕК «Енергоатом» та доступ до документів і банківських рахунків «НВП «Радій» та підприємств, які, на думку слідства, задіяні в ланцюзі перепродаж обладнання.

Основними власниками акцій «НВП «Радій» є швейцарська компанія «Ensol SA» та відомий у Кропивницькому бізнесмен Євгеній Бахмач. Його підприємство регулярно отримує підряди «Енергоатому» на сотні мільйонів гривень. «НВП «Радій» фігурувало в звіті Держфінінспекції про зловживання в системі «Енергоатому». За даними ревізорів, кілька угод з цими фірмами за часів Віктора Януковича призвели до збитків держкомпанії, або не були погоджені аудиторами.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

[email protected]