Наша ідея «ДО100%ВІРНО» визнана найбільш інноваційним рішенням, — І.Б. Черкаський

11 квітня п.р. підведено підсумки пілотної Програми «Лабораторія проектів для імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» (EU Association Lab), що стартувала у липні 2018 року та покликана створити нову формацію державних службовців.

У програмі брали участь попередньо відібрані п’ять команд, які розвивають проекти, що сприятимуть наближенню України до ЄС.

Одна із таких команд була сформована за лідерством Державної служби фінансового моніторингу України, яку очолює Ігор Борисович Черкаський. Головна мета команди – реалізація ідеї щодо розробки механізму перевірки та верифікації кінцевих бенефіціарних власників задля забезпечення прозорості корпоративної власності в Україні. До складу команди також увійшли інші державні органи та громадські організації.

Як зазначив Голова Державної служби фінансового моніторингу України Черкаський Ігор Борисович: «Ідея перевірки достовірності бенефіціарів була запропонована Держфінмоніторингом у зв’язку із тим, що фіктивне підприємництво та приховування реальних власників компаній є одним із суттєвих ризиків системи боротьби з відмиванням коштів. Це підкреслено у результатах першої Національної оцінки ризиків та у Звіті про взаємну оцінку України, оприлюдненому Комітетом Ради Європи MONEYVAL».
Черкаський Ігор Борисович
За результатами кількамісячної кропіткої роботи, командою було розроблено прототип Концепції із 33-х кроків, що пропонуються для запровадження механізму перевірки власників бізнесу. Метою Концепції є наповнення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) достовірною інформацією про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичних осіб (КБВ). Концепція включає в себе законотворчі пропозиції, процедури їх імплементації та запровадження передових IT-рішень.

Під час завершального демо-дня 11 квітня 2019 року вищевказана ідея «Механізм перевірки кінцевих бенефіціарних власників (КБВ)» під назвою «ДО100%ВІРНО», отримала премію «Найбільш інноваційне рішення». Як відмітив Ігор Черкаський, Державна служба фінансового моніторингу України буде продовжувати працювати над реалізацією прототипу Концепції та спільно з партнерами по команді брати участь у запровадженні механізму перевірки власників бізнесу.

Довідково: програма супроводжувалась Консультаційним фондом підтримки асоціації Україна – ЄС, що імплементувалась Німецьким агентством «Співпраця з Німеччиною заради розвитку GIZ Україна» за дорученням Уряду Німеччини, спільно з його бенефіціаром, Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції, та за участю «1991 Open Data Incubator».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

[email protected]